Asi jste se již potkali s tím, že zákazník potřebuje z nějakého důvodu (cenový, pevnost vazby, ...) vytisknout brožuru a svázat ji sešitovou vazbou (2 skobičky). Typickým příkladem je brožura A5, 64 stran (papír vnitřku např 115g křída mat) Taková brožura, když se sváže tak má 2 problémy: 
1 - hřbet vytváři oblouk a brožura se rozevírá
2 - pokud je grafika (například čísla stran blízko u okraje stránky tak prostřední stránky mohou již mít toto číslo za ořezem (tzn. při ořezu na čistý formát se uříznou.

První problém se dá vyřešit tím, že se použije speciální stroj na hranacení V1 vazby. Tento stroj hřbet slisuje skutečně tak, že je podobná vazbě V2 (měkká lepená vazba). Jde o velmi estetiskou a funkční úpravu. Tato úprava funguje do tloušťky brožury cca 3-4 mm (max 80 stran ofset 80g papír.) Dle typu papíru se počet stran, které se dají takto upravit liší. Vzhledem k lisování brožury, je nezbytné obálku polaminovat ať se neponičí.

Druhý problém je potřeba řešit již při grafickém zpracování (nedávat grafiku příliž blízko k okraji stránky viz jak správně připravit tisková data). Také při vyřazování pdf k tisku máme možnost (pokud to grafika dovolí) zasouvat vnitřní stránky tak, abychom zamezili nežádoucímu ořezu.

Vzabu V1 hranatou považuji za funkční a estetickou úpravu sešitové vazby V1, pokud má brožura více než 40 stran (záleží také na typu papíru jak je uvedeno výše).

 

 

 

Zadejte si poptávku na naše tiskoviny